Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
NL

Handicap informatie

Een van de doelen van het nieuwe Wereld Handicap Systeem is dat meer golfers gebruik gaan maken van het handicapsysteem. Daarmee is het dus ook belangrijk dat nieuwe golfers snel een eerste handicap krijgen en zo gemotiveerd worden om hun spel te verbeteren.
U kunt als golfer op vele manieren de golfsport bedrijven.

Wilt u op alle banen kunnen spelen en streven naar een handicap, waarmee u ook aan alle type wedstrijden kunt deelnemen dan zult u een NGF-pas moeten halen. Dit is vanaf 2021 een digitale pas. Hiertoe dient u in eerste instantie het theorie-examen te doen. Slaagt u dan hoeft u nog enkel een qualifying scorekaart te lopen, waarmee u over 9 of 18 holes voldoende punten behaalt om een officieel WHS-handicap te verkrijgen. De club vraagt dan een handicappasje aan en u ontvangt dan uw officiële digitale NGF-pas met uw behaalde WHS-handicap 54. U dient dan wel de app Golf.nl te installeren. Vervolgens kunt u qualifying kaarten lopen om uw handicap te verlagen.

Hoe goed moet je scoren voor een eerste handicap?
Voor nieuwe spelers die na 28 februari 2021 met golf beginnen, als het WHS is ingevoerd, geldt het volgende. Zij moeten proberen om zo snel mogelijk scores in te leveren.
•    Om na 1 maart 2021 WHS-handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes moet iemand, in het bijzijn van een marker, 36 of meer Stableford-punten halen, oftewel men moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole.
•    Om na 1 maart 2021 WHS-handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand, in het bijzijn van een marker, 19 of meer Stableford-punten halen. (In het WHS wordt het aantal Stableford-punten in een 9-holes ronde aangevuld met 17 Stablefordpunten waardoor het totaal aantal punten 36 zal zijn.)

Bij je eerste score wordt elke hoge score voor handicapdoeleinden maximaal een netto double bogey (par + 2 + het aantal handicapslagen dat je krijgt op deze hole). Ter verduidelijking: een netto double bogey is de eerste score die in de spelvorm stableford geen stablefordpunten meer oplevert.
Als een speler niet weet  wat zijn/haar persoonlijke netto dubbel bogey is, vul dan een 11 in. De WHS software zal na invoeren automatisch deze 11 terug brengen naar de netto dubbel bogey voor handicapdoeleinden. Een “streep” in het WHS betekent ‘niet gespeeld’. Als een speler dus een ronde van 12 holes speelt, zal deze een ‘streep’ moeten noteren op hole 13 t/m 18.

Hoe werkt het spelen van een 'qualifying kaart'?
Golfers kunnen met vrienden een qualifying ronde spelen die meetelt voor hun WHS-handicap. Dat geldt voor alle spelers, ook golfers met handicap 4,4 en lager.
Een speler moet voor aanvang van een ronde bepalen van welke kleur tees hij/zij gaat spelen. In de handicapslagentabellen kan de speler zien hoeveel slagen hij/zij vanaf deze kleur tees krijgt met zijn/haar WHS-handicap (of in het geval van heel goede spelers: hoeveel slagen men moet geven). Op de scorekaart en in de app GOLF.NL zien spelers op welke holes ze slagen krijgen.
Bij een qualifying ronde dient men volgens de golfregels te spelen en een golfer moet een qualifying 'kaart' (een qualifying ronde) van te voren online registreren of op de eerste tee laten weten dat hij/zij een qualifying ronde gaat spelen. Hierbij moet een speler ook aangeven hoeveel holes hij/zij wil gaan spelen. Een speler moet dus voor de ronde aan zijn/haar marker aangeven of hij/zij 9, 18 of bijvoorbeeld 14 holes gaat spelen (als hole 14 een 'logisch eindpunt' is op de baan die gespeeld gaat worden). Waarom is dit nodig? De marker moet weten dat hij/zij de scores van de speler moet noteren vanaf de eerste hole tot de laatste hole die de golfer wil spelen.
Na afloop van de ronde moet de marker de score van de speler digitaal goedkeuren. Bij voorkeur gebeurt dit voor voor 24:00 uur 's avonds, want dan kan de score meegenomen worden in de Playing Conditions Calculation (PCC). Dit is een correctie als er bv wordt gespeeld onder slechte weersomstandigheden.
Meteen na het invoeren van een qualifying score krijgt een speler te zien wat zijn/haar vermoedelijke nieuwe handicap is. 'Vermoedelijke handicap', want de handicap wordt mogelijk nog aangepast door de PCC. Pas de volgende ochtend, nadat de PCC is uitgevoerd, stelt het WHS de officiële nieuwe handicap van een speler vast.
In de meeste gevallen zal Stableford gespeeld worden. Voor handicapdoeleinden wordt de score van een speler omgezet in een dagresultaat. De handicap van een speler wordt bepaald door de beste 8 dagresultaten in de laatste 20 rondes. De handicap van een speler zal veranderen als het nieuwe dagresultaat gaat behoren tot de beste 8 dagresultaten. (Bron NGF)

Regel- en Handicapcommissie